White Tea Sourdough Rye Loaves

2sliced

half

Soaker:

100 g KAMUT®grains

200 g hot water

Soak for 12 hours.

Dough:

350 g whole wheat sourdough starter, 100% hydration

400 g rye sourdough starter, 100% hydration

826 g water

23 g salt

27 g white tea unopened buds from Fujian, China

120 g stone ground rye flour

In a large mixing bowl combine the ingredients, cover the bowl and let ferment in room temperature for 5-6 hours. Pack the dough into 2 loaf pans and let proof for 3 hours plus time needed to preheat your oven to 500F. Bake in the hot oven for 30 minutes. Reduce the temperature to 450F and bake (no pans) for 30 minutes.

tealoaves

2 thoughts on “White Tea Sourdough Rye Loaves

  1. witaj Aniu, wieki mnie u Ciebie nie było…tyle nowych przepisów do przejrzenia, u nas na razie upalne lato, więc stronię od gorącego piekarnika, ale jak tylko nadejdzie jesień to z przyjemnością wypróbuję któryś z twoich najnowszych przepisów..pozdrowienia

  2. Milo mi, Ewo, ujrzec te pare slow od Ciebie.
    Ja zarzucillam blogowanie wiosna i takze z powodu upalow mniej pieke. Trudno bez chleba i zakwasu zyc – wiec robie sporo gofrow, nalesnikow czy innych plaskich chlebow, ktore mozna przygotowac na patelni. Ostatni raz upieklam jakich bochenek na poczatku kwietnia.W domu pracuja dwa klimatyzatory, zeby dalo sie funkcjonowac. Na zewnatrz upanie i duszno – pocimy sie okrutnie -ale tak zwykle wyglada lato w NY (i chyba nawet mimo,ze to meczace – uwielbiam te pore roku).
    Pozdrawiam serdecznie.
    A.

Leave a comment